Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Karácsonyi mézeskalács

Karácsonyi mézeskalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Karácsonyi mézeskalács

Karácsonyi mézeskalács

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1-1 ek, őrölt fahéj, és szegfűszeg
  • vagy  2-3 ek mézeskalács fűszerkeverék)
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 30-35 dkg méz
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg Rama
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl langyos tej
  • 2 dl víz

A piros/zöld festéshez:

  • 3-4 evőkanál meleg víz
  • 1 evőkanál étkezési zselatin
  • piros/zöld ételfesték  (por vagy gél)

A cukormázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 12 dkg porcukor szitálva
  • egy csepp ecet vagy citromlé
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:több mint 12 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A mézet és a vajat meglangyosítjuk. (a tűzhelyen vagy a mikróban)
Egy nagy tálban a lisztet elkeverjük a fűszerekkel, és a szódabikarbónával. (Simább tetejű mézeseket kapunk ha a fűszeres lisztet átszitáljuk)

A mézet, margarint, és a vizet megmelegítjük, míg egyneművé nem válik, majd hozzáadjuk a cukrot, és elkeverjük, hogy elolvadjon benne.

A tojásokat egy tálban habverővel elhabarjuk, majd a tejjel elkeverjük.

A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojásos, és a mézes keveréket, a tálban nagyjából elkeverjük. (dagasztó karral, vagy a kezünkkel)
Majd lisztezett deszkán összedolgozzuk a tésztát.

Ha a tészta összeállt, 3-4 cipóra osztjuk, és külön-külön folpackba csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük pár órára.

Kiveszünk a hűtőből egy csomag tésztát,és lisztezett deszkán 3-5mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszés szerinti sütemény kiszúrókkal kiszúrjuk őket. (külön-külön használjuk fel a csomagokat egymás után, így elkerüljük, hogy kiszáradjon a tészta)

Sütőpapírral bélelt sütőlapon,170-180 fokra előmelegített sütőben 5-8 perc alatt megsütjük.

(ha túlsül a mézeskalács, akkor bizony kemény lesz, de pár nap alatt pléhdobozban így is megpuhul majd)

Piros/zöld festés:
A mézeskalácsot díszíthetjük színes mázzal, ezt a már kihűlt mézesekre kenjük rá ecsettel.
Egy jó hőálló kávés pohárba beleteszünk egy evőkanál zselatint és 3-4 evőkanál meleg vizet, elkeverjük, hogy a zselatin feloldódjon benne.Tetszés szerinti ételfestékkel megszínezzük.

A poharat egy kis lábosba állítjuk, amibe előtte egy kevés meleg vizet öntünk, így tesszük fel a tűzhelyre kicsit, hogy a víz és a pohár is kicsit átmelegedjen.
Erre azért van szükség, hogy a zselatinos ételfestékünk ne kössön meg majd olyan hamar, a meleg vizes lábosban tartva sokáig dolgozhatunk vele.

Egy ecset segítségével tetszés szerint kifesthetjük a mézesünk tetejét , pirosra zöldre…

A cukormáz elkészítése:

A tojás fehérjét egy fém keverőtálban habbá verjük, majd vízgőz fölé helyezzük, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a porcukrot és az 1 csepp ecetet.
(az ecettől szép fehér, és fényes cukormázat kapunk)
Addig keverjük, amíg díszítésre alkalmas sűrűségű cukormázat kapunk.
Ekkor levesszük a vízgőzről és nylon zacskóba töltjük, melynek a csücskét kivágjuk.
Nincs más dolgunk, mint a cukormázzal kidíszíteni a mézeskalács tetejét.

Az elkészült, megszáradt  karácsonyi mézeskalácsokat pléhdobozban tároljuk.

Ebből a mennyiségből jó nagy adag süteményünk lesz :) (ezek a  mézeskalácsok a 2012-es karácsonyra készültek)

Tipp / megjegyzés:
Az ünnepi készülődéshez hozzátartozik a mézeskalács sütés. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és íze mennyei. A karácsonyi mézeskalács elkészítése kellemes elfoglaltság kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A karácsonyi mézeskalács tetejét, cukormázon kívül, díszíthetjük olvasztott csokoládéval is.

Kellemes készülődést :)

Karácsonyi mézeskalács 4.86/5 (7 értékelés)

Marcsi (470 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére