Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Mézeskalács II.

Mézeskalács II.

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Mézeskalács II.

Mézeskalácsok

Hozzávalók:

  • 2,5dl meleg méz
  • 10dkg vaj
  • 10dkg cukor
  • 50dkg liszt
  • 1egész tojás
  • 2tojás sárgája
  • 1kávéskanál szódabikarbóna
  • Fűszerek(fahéj szegfűszeg…)
  • vagy mézeskalács fűszerkeverék

Díszítéshez:

  • 25 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Glutén mentes: nem
Nehézség: Normál Laktóz mentes: nem

 

Elkészítés:

A meleg mézben feloldjuk a margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, majd a szódabikarbónával elkevert  és sűrű szitán átszitált lisztet és a fűszereket.
Jól összedolgozzuk.Fontos hogy sima tésztacipót kapjunk.
Fóliába csomagolva minimum 2 órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve, lisztezett nyújtódeszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd változatos formákat szaggatunk belőle, lisztbe mártott kiszúrókkal. (ha nem mártjuk lisztbe könnyen beleragadhat a tészta)

Előmelegített sütőben 180-190 fokon 8-10 percig sütjük.

Ha karácsonykor a fára szeretnénk akasztani a mézeskalácsokat, célszerű még sütés előtt egy szívószállal kilyukasztani a süteményeket.

A kihűlt mézeskalácsot cukormázzal díszítjük:

Gőzfürdő felett a különálló tojásfehérjéből habot verünk, majd apránként hozzákeverjük az átszitált porcukrot.
Addig keverjük gőz fölött, míg jó kemény habot nem kapunk.(Csak azzal lehet szépen díszíteni)

A masszát egy nyomózsákba töltjük, ezzel díszítjük a formákat. (én nylon zacskót használok, aminek nincsen széles hegesztése, annak a csücskét vágom ki, és így díszítem a mézeskalácsot)

Tipp / megjegyzés:

A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, fő összetevői a liszt, porcukor, méz, tojás.
Az összetevőket összekeverik, a tésztát átgyúrják, hűvös helyen pihentetik, kilapítják, majd formázzák. A tészta jól alakítható, ám melegen ragacsossá válik.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos formáival és díszítésével sokféle jelképet jeleníthet meg. Karácsonykor a karácsonyfa dísze lehet, a cukormázzal díszített mézes sütemény.

Mézeskalács II. 5.00/5 (2 értékelés)

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére