Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Mézeskalács III

Mézeskalács III

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Mézeskalács III

Mézeskalács III-1

Hozzávalók:

  • 25 dkg méz
  • 5 dkg vaj
  • 3 egész tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1,5 kk.őrölt fahéj
  • 1,5 kk őrölt szegfűszeg
  •  vagy mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 60 dkg liszt

A cukormázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 12 dkg porcukor szitálva
  • egy csepp ecet vagy citromlé

A piros/zöld festéshez:

  • 3-4 evőkanál meleg víz
  • 1 evőkanál étkezési zselatin
  • piros/zöld ételfesték  (por vagy gél)
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:8 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A mézet és a vajat meglangyosítjuk. (a tűzhelyen vagy a mikróban)
Egy tálban a lisztet elkeverjük a fűszerekkel, és a szódabikarbónával. (Simább tetejű mézeseket kapunk ha a fűszeres lisztet átszitáljuk)

A langyos mézhez hozzáadjuk a porcukrot és a tojásokat, célszerű egyből jól elkeverni akár robotgéppel, hogy ne legyen csomós, illetve hogy a tojás ne csapódjon ki.

A folyékony tojásos mézes keveréket, a fűszeres szódabikarbónás liszttel tésztává gyúrjuk.

A tésztát folpackba csomagoljuk, és pár órára a hűtőbe tesszük. (én délelőtt szoktam begyúrni és délután sütni, ennyi pihenés elég neki)

Ha a tésztánk kipihente magát, lisztezett deszkán 3-5mm vékonyra nyújtjuk, és tetszés szerinti sütemény kiszúrókkal kiszúrjuk őket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és előmelegített 170-180 fokos sütőben 5-8 perc alatt megsütjük.
(ha túlsül a mézeskalács, akkor bizony kemény lesz, de pár nap alatt pléhdobozban így is megpuhul majd)

Piros/zöld festés:
A mézeskalácsot díszíthetjük színes mázzal, ezt a már kihűlt mézesekre kenjük rá ecsettel.
Egy jó hőálló kávés pohárba beleteszünk egy evőkanál zselatint és 3-4 evőkanál meleg vizet, elkeverjük, hogy a zselatin feloldódjon benne.Tetszés szerinti ételfestékkel megszínezzük.

A poharat egy kis lábosba állítjuk, amibe előtte egy kevés meleg vizet öntünk, így tesszük fel a tűzhelyre kicsit, hogy a víz és a pohár is kicsit átmelegedjen.
Erre azért van szükség, hogy a zselatinos ételfestékünk ne kössön meg majd olyan hamar, a meleg vizes lábosban tartva sokáig dolgozhatunk vele.

Egy ecset segítségével tetszés szerint kifesthetjük a mézesünk tetejét , pirosra zöldre…

A cukormáz elkészítése:

A tojás fehérjét egy fém keverőtálban habbá verjük, majd vízgőz fölé helyezzük, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a porcukrot és az 1 csepp ecetet.
(az ecettől szép fehér, és fényes cukormázat kapunk)
Addig keverjük, amíg díszítésre alkalmas sűrűségű cukormázat kapunk.
Ekkor levesszük a vízgőzről és nylon zacskóba töltjük, melynek a csücskét kivágjuk.
Nincs más dolgunk, mint a cukormázzal kidíszíteni a mézeskalács tetejét.

Amikor a cukormáz megszáradt, a mézeskalácsot pléhdobozba tesszük.

Tipp / megjegyzés:

A karácsony elképzelhetetlen mézeskalács nélkül. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és íze mennyei. Elkészítése kellemes elfoglaltság kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Néhány szó a díszítéshez:
Ha magvakat, cukrokat használunk díszítésre, akkor ezeket a sütés előtt tegyük a sütikre.

A cukorhabos díszítés után a mézeseinket tovább dekorálhatjuk még színes cukrokkal, kandírozott gyümölcsökkel is. Ekkor a friss cukormázra szórjuk/ helyezzük rá a díszeket.
De használhatunk olvasztott csokoládét is díszítéshez.

Kellemes készülődést :)

Mézeskalács III 4.90/5 (10 értékelés)

Marcsi (505 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére