Mézeskalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Mézeskalács

Mézeskalács 2

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 25 dkg porcukor
  • 15 dkg méz
  • 3 tojás
  • 1 evőkanálnyi őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • vagy esetleg mézeskalács fűszerkeverék

Díszítéshez:

  • 25 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:6 főreGlutén mentes:nem
Nehézség:NormálLaktóz mentes:igen

 

Elkészítés:

A mézet (vízfürdőben)felmelegítjük, bele dolgozzuk az átszitált porcukrot és a lisztet, majd a fahéjat, végül az elhabart tojásokat. Addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edénytől, illetve a kezünktől.
Hűtőben pihentetjük pár órát, vagy 1 napot is akár.
A sütés előtt a tésztát fél centi vastagra kinyújtjuk, és lisztezett formákkal kiszúrjuk a figurákat.
A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és előmelegített sütőben közepes tűznél megsütjük.

Ha magvakat, cukrokat használunk díszítésre, akkor ezeket a sütés előtt tegyük a sütikre.

Gőzfürdő felett a különálló tojásfehérjéből habot verünk, majd apránként hozzákeverjük az átszitált porcukrot.
Addig keverjük gőz fölött, míg jó kemény habot nem kapunk.(Csak azzal lehet szépen díszíteni)

A masszát egy nyomózsákba töltjük, ezzel díszítjük a formákat.

A tésztából készülhet aprósütemény bármilyen formában (fenyőfa, hold,csillag…), attól függően, milyen kiszúróformánk van.

A kísérletező kedvűek, különböző méretű csillagokból fenyőt is építhetnek, vagy akár sablon alapján mesebeli mézeskalács házikót is készíthetnek. Melyet szintén cukormázzal, színes cukordrazsékkal, aszalt gyümölcsökkel díszíthetnek.

Tipp / megjegyzés:

A mézeskalácsnak rengeteg receptje létezik, a fő összetevői a liszt, méz, tojás, porcukor.
Az összetevőket össze kell keverni, majd a tésztát átgyúrni, hűvös helyen pihentetni, vékonyra nyújtani (2-4 mm), majd sütemény kiszúrókkal, tetszőleges formákra vágni. A tészta jól alakítható, ám melegen ragacsossá válik.

A mézeskalácsot előmelegített 180 fokos sütőben 5-8 perc alatt megsül.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos formáival és díszítésével sokféle jelképet jeleníthet meg. Karácsonykor a karácsonyfa dísze lehet, a cukormázzal díszített mézes sütemény.

Díszíthető magvakkal (dió, mandula, mogyoró….), de ezeket sütés előtt helyezzük a sütemények tetejére, picit belenyomva.

 

Értékeld a receptet

Marcsi (452 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére