Főoldal / Levesek / Erdélyi csorba csirkemájas húsgombóccal

Erdélyi csorba csirkemájas húsgombóccal

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Erdélyi csorba csirkemájas húsgombóccal

Erdélyi csorba csirkemájas húsgombóccal

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 70 dkg marha húsos csont
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál újhagyma zöldjével
  • 0,5 csokor medvehagyma 
  • 6 szál snidling
  • 1 db nagyobb répa
  • 1 db petrezselyem gyökér
  • 1 db kicsi zeller gyökér levelestül
  • 1 db karalábé levelestül
  • 5 db kelbimbó
  • 6 db kelkáposzta levél
  • 5 db csiperkegomba
  • 0,5 csokor petrezselyem
  • 1 db paprika
  • 1 db csípős hegyes zöld paprika
  • 2 db chili
  • 1 db paradicsom
  • 1 csokor kapor
  • egész fekete bors
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős paprika
  • szárított lestyán
  • 15 dkg savanyított káposzta
  • 1 dl káposzta lé
  • 0,5 citrom
  • 1 dl fehérbor 

A gombóchoz:

  • 10 dkg csirkemáj 
  • 1 bögrényi főtt hús
  • 1 púpozott evőkanál rizs
  • 2 db tojás
  • 1 szál újhagyma zöldjével
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál liszt
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős paprika
Elkészítési idő:2 óraFogyókúrás:nem
Költség:500-1000 FTVegetáriánus:nem
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A húsos csontot bő 1 liter vízben felteszem főni. Sózom, borsozom. Közben megpucolom, és felvágom a zöldségeket. A csontokat kb. 90 percig gyöngyözően főzöm. A habot eltávolítom. (Bár szerintem, pont a habban van a húslé ereje.) A csontokat kiveszem, a húst lefarigcsálom róla és felaprítom.A húst egy keverő tálba teszem. A csontokat eldobom.

Beleteszem a zöldségeket, és a káposztát a levesbe, fűszerezem, tovább főzöm.

Közben elkészítettem a gombócokat a főtt húsból, a csirkemájból, az újhagymából, petrezselyemből, a rizsből, a tojásból, és a lisztből. A megformázott gombócokat a leves tetejére teszem.

Amikor már puhák a zöldségek, és a gombócok is megfőttek, hozzáadom a káposzta levet, a bort, facsarok bele citromot, és szórok rá még lestyánt.

Ízlés szerint tejföllel kínáljuk.

Tipp / megjegyzés:
Egy kis csavart vittem az ételbe azzal, hogy csirkemájat is tettem a húsgombócba. Az erdélyi változatot választottam, és savanyított káposztával és citromlével  készült az étel. No, és rengeteg zöldséggel és zöld-fűszerrel. Remélem ízleni fog nektek is, ha kipróbáljátok.

Értékeld a receptet

Hobbychef (702 Recept)

Egy világot járt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai a Gastronomiában.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére