Főoldal / Desszertek / Tejfölös szilvás lepény II

Tejfölös szilvás lepény II

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Tejfölös szilvás lepény II

Tejfölös szilvás lepény II

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1,25 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tojás és 1 tojás sárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj

A tetejére:

  • 1 kg szilva
  • 12 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 5 dl tejföl
  • 1 rúd vanília
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Felfuttatjuk az élesztőt egy kis langyos cukros tejben. A felfuttatott élesztőt a liszthez öntjük, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk és bedagasztjuk a tésztát. Fontos, hogy minden hozzávalónak szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. (Ha a tojást a hűtőből vesszük ki, akkor meleg vízbe kell tenni.) Amikor a tészta szépen összeállt, akkor a kezünkkel dagasztjuk tovább, egészen addig, míg hólyagos nem lesz és leválik a tálról. Viszonylag kemény tésztát kapunk, amikor kész, letakarjuk egy konyharuhával és kelni hagyjuk.

Miután megkelt a tészta egy lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd egy nagy méretű piteformába fektetjük, melyet előtte kikenünk vajjal, de tepsiben is készíthetjük. Peremet is készítünk a tésztának, ezután egy fél órát pihenni hagyjuk.

Közben a tejfölt simára keverjük a tojásokkal, a cukorral, a vanília magjaival és a citromhéjjal, majd ráöntjük a tésztára és megpakoljuk az elfelezett szilvákkal. 200 fokra előmelegített sütőben 40- 45 perc alatt megsütjük. (Az én sütőm nagyon erős, így 10 perc után levettem a hőfokot 180 fokra.)

Kockákra /szeletekre vágva kínáljuk. Ízlés szerint megszórhatjuk a tetejét porcukorral is.

 

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére