Főoldal / Kelt tészták / Székely lepény

Székely lepény

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Székely lepény

Székely lepény

Hozzávalók:

A lepényhez:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 tk. só
  • 0,5 dl olaj
  • 10 dkg juhtúró (vagy brindza)
  • 1 dl tej
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 dl víz
  • 1 kk. cukor

A sütéshez:

  • 2 dl olaj

A tetejére:

  • 1 tejföl (330g)
  • kapor (el is hagyható)
  • 250 g kolozsvári szalonna (de lehet bármilyen más finom füstölt szalonna)
  • 1 fej lilahagyma
Elkészítési idő:1 óraFogyókúrás:nem
Költség:500-1000 FTVegetáriánus:nem
Adagok:4 főreGluténmentes:nem
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A lisztet egy mély tálba tesszük. A közepére mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a langyos tejet és 10 percet pihentetjük, hogy az élesztő felfusson.

Ezután belemorzsoljuk a juhtúrót és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk belőle. Cipót formázunk belőle, és folpackkal letakarva meleg helyen kb.40 perc alatt a duplájára kelesztjük.

(A dagasztás természetesen kenyérsütőgép dagasztás programján vagy dagasztógépben is elvégezhető.)

A megkelt tésztából óvatosan golyókat formázunk és egy tálcára sorakoztatjuk őket. (Készíthetünk kisebbeket és nagyobbakat tetszés szerint)
Egy serpenyő aljába kevés olajat öntünk, annyit amennyi vékonyan ellepi azt. Felhevítjük, majd a lángot közepesre mérsékeljük.

A gombócokat olajos kézzel lepényekké lapogatjuk, majd egyet a forró olajba teszünk. Addig sütjük amíg a felső oldalán hólyagok jelennek meg, ekkor átfordítjuk és 1 perc alatt a másik oldalát is megsütjük.

Így járunk el a többi lepénnyel is.

A kaprot apróra vágjuk, majd a joghurtba keverjük és ízlés szerint picit megsózzuk.
A szalonnát apróra vágjuk és egy serpenyőben megsütjük.
A lilahagymát felkarikázzuk.

A lepényeket a kapros tejföllel megkenve szalonnával, lilahagymával megpakolva kínáljuk.

Ízlés szerint fokhagymás kencét is készíthetünk rá. Pár gerezd zúzott fokhagyma ízlés szerinti sóval és kevés vízzel felöntve.

Mentés

Mentés

Székely lepény 5.00/5 (3 értékelés)

Marcsi (486 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére