Főoldal / Torták / Stefánia torta

Stefánia torta

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Stefánia torta

Stefánia torta

Hozzávalók:

A 6 db piskótalaphoz:

  • 15 dkg liszt
  • 7,5 dkg porcukor
  • 6 db tojás (nagy)
  • 6 ek. olaj
  • 6 ek. víz

A krémhez:

  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg csokoládé
  • 25 dkg vaj
  • 3 db tojás (nagy)
  • 1 púpozott ek. holland kakaó
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • 2 ek. rum
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:2500-3000 FTVegetáriánus:igen
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

Vegyünk 3 db sütőpapírt, majd rajzoljunk mindegyikre 2 db kb. 20 cm-es kört.

2 egész tojáshoz adjunk hozzá 2,5 dkg porcukrot, majd keverjük jó habosra. Amikor már kifehéredett és jó habos, állandó keverés mellett, csorgassunk először hozzá 2 ek. olajat, majd 2 ek. vizet. Ezután keverjük még 1-2 percig. Végül 5 dkg lisztet szitáljuk hozzá a keverékhez, majd fakanállal óvatosan forgassuk össze.

Ezután az egyik sütőpapírra rajzolt két körre osszuk el a masszát, majd egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 perc alatt készre, világos zsemleszínűre. (én légkeverésnél 150 fokon, 8 percig sütöttem)

A sütőből kivéve enyhén szórjuk meg a tészta tetejét liszttel, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk rá egy sütőpapírra. Ezután a felső sütőpapírt óvatosan húzzuk le, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (én pár perc után átfordítottam a lapokat, és egy rácsra tettem, így hűtöttem ki teljesen)

Ezután süssünk még 2-2 lapot a maradék hozzávalókból.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza, így kerül majd bele a krémbe. A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett főzzük sűrűre. (puding sűrűségűre főzzük) Ezután vegyük le a gőzről, majd kézi habverővel addig keverjük, még teljesen kihűl. (kb. 10 perc)

Ezután adjuk hozzá a felolvasztott és teljesen kihűlt csokoládét, a kakaót, a vaníliaaromát, és a rumot, majd keverjük alaposan össze. Adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, majd keverjük jó habosra a krémet.

A tortalapokat töltsük meg a krémmel, majd kívülről is vonjuk be a tortát. Ezután tegyük hideg helyre, hogy a krém kissé megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (Érdemes előző nap megsütni, így az ízek is jól összeérnek. Én mielőtt megtöltöttem a lapokat mindegyiket egyformára körbevágtam.)

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a torta tetejét kakaóval, majd felszeletelve kínáljuk. Én cukrozott kakaót szitáltam rá, majd az ünnephez illően, porcukorral díszítettem.

Tipp / megjegyzés:
Mivel kettesével kell megsütni a lapokat, így a tésztát is külön-külön kell kikeverni, mindhárom adaghoz, ezért kicsit hosszadalmasnak tűnhet az egész művelet. Ez persze senkinek ne vegye el a kedvét, mert ameddig az első adag tészta a sütőben van, előkészíthetjük a másodikat, majd a megsült tésztát kivesszük, a másikat rögtön tehetjük is be. Így elég gyorsan elkészül, és megsül mind a három adag, vagyis a hat lap.

Stefánia torta 5.00/5 (1 értékelés)

Gizi (254 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére