Slanac

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Slanac

Slanac

Hozzávalók:

  • 50 dkg világos tönköly liszt – vagy finom liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg élesztő (friss)
  • 1 ek. só
  • 0,5 dl olaj
  • 10 dkg tejföl

A tetejére:

  • 4 ek. víz
  • 3 ek. liszt
  • 1 ek. só
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 0-500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Nagyon egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Langyos tejben elkeverjük a cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.

Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, és a tejfölt.
Alaposan összedolgozzuk. Tetővel lezárt tálban 50 perc alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk és 16 db egyenlő részre osztjuk. Kis gombócokra gömbölyítjük és letakarva további 20 percet pihentetjük.
A kis gombócokat ovális alakúra nyújtjuk, feltekerjük, kicsit megsodorjuk. Kb 22 cm hosszúra.
Miután az összeset kisodorjuk sütőpapírral leterített sütőlemezre sorakoztatjuk 4-4 darabot egymás mellé.

A 4-4 darab sütés közben majd szépen összesül és kis csoportok alakulnak ki. (ez a tészta jellegzetessége )
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 15 percig sütjük. Majd megöntözzük a sós-vizes-lisztes keverékkel és még 10 percig sütjük.

Tipp / megjegyzés:
A Balkánról származó sós péksütemény.

Slanac 5.00/5 (1 értékelés)

A konyha világa (83 Recept)

Napi szinten sütök főzök, szeretek új recepteket kipróbálni, ami elnyeri a család tetszését azt sűrűn készítem. Szeretem a szép, minőségi, praktikus konyhafelszerelési eszközöket. Receptjeim gasztroblog formában is olvashatók, neve: A konyha világa


Szólj hozzá!

A lap tetejére