Főoldal / Desszertek / Sajtos-sós ropi

Sajtos-sós ropi

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Sajtos-sós ropi

Sajtosrúd

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg gouda sajt (reszelve)
  • 1 db tojás
  • 2 ek citromlé
  • 2-3 ek tejföl
  • 1 tk só
  • 1 mk cayenne bors

Lekenéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 2-3 dkg reszelt sajt
Elkészítési idő: 1óra 15 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a sóval, és a cayenne borssal, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd adjuk hozzá a tojást, a citromlevet, és két evőkanál tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha szükséges akkor apránként adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra a tésztát, majd derelyevágóval (v. éles késsel) vágjuk fel ízlés szerint keskeny, és hosszú csíkokra.
Kenjük le az előzőleg kissé felvert tojásfehérjével, majd reszeljük rá a sajtot. Helyezzük a ropikat sütőpapírral bélelt tepsire.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd rögtön tálalhatjuk is.

Finom, sós ropogtatni-való a bolti ropi helyett :)

 

Sajtos-sós ropi 5.00/5 (2 értékelés)

Gizi (321 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére