Főoldal / Kelt tészták / Sajtos csónakok

Sajtos csónakok

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Sajtos csónakok

Sajtos csónakok

Hozzávalók:

  • 3 dl langyos víz
  • 5 ek. olívaolaj
  • 2 tk. méz
  • 2 tk. tengeri só (jó a sima is, abból talán kicsit kevesebb)
  • kb. 50 dkg liszt (ha van, kenyérliszt)
  • 2 tk. szárított élesztő

A formázáshoz:

  • átszitált rozsliszt

A töltelékhez:

  • 25-30 dkg reszelt sajt (füstölt és sima vegyesen)
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A hozzávalókat az itt megadott sorrendben bepakoljuk a kenyérsütő üstjébe, és bedagasztjuk a tésztát. (Persze gép nélkül is be lehet dagasztani a tésztát a szokásos módon.)

Amikor a dagasztás leállt, áttesszük a tésztát egy kelesztőtálba, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.

A duplájára kelt tésztát rozsliszttel hintett deszkán átgyúrjuk, majd 8 darabba vágjuk és 10 percig hagyjuk piheni.

Pihentetés után egyenként kinyújtjuk őket, jó bőven megszórjuk reszelt sajt keverékkel és megformázzuk a képen látható módon.
Tetszés szerinti nagyságúra lehet formázni, de csinosabbak, ha kisebbek.

A bagettek tetejét még meghintjük a rozsliszttel és sütőpapíros tepsire rakjuk. Lefedve hagyjuk kelni, kb.40 percig.

A tetejüket egy éles késsel bevágjuk hosszában, még szórunk a tetejére is reszelt sajtot és 220 fokos vízgőzös sütőben 10 percig sütjük, majd lecsökkentjük a hőmérsékletet 190 fokra és még olyan 15 percig sütjük, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Ahogy sül, szépen kinyílik a bagett a vágásnál.

Tipp / megjegyzés:
Én a sütő aljába egy alumínium tálcát szoktam állítani, abba forró vizet öntök mikor bekapcsolom a sütőt, ezt majdnem minden kelt tésztánál így csinálom.
Mikor a bagettek kész vannak, akkor rácson ki kell hűteni. Nagyon ajánlom mindenkinek, mert ez is egyszerű és gyors, tartalmas levesek, raguk mellé nagyon finom.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére