Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Ropogós omlós zabpelyhes keksz

Ropogós omlós zabpelyhes keksz

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Ropogós omlós zabpelyhes keksz

Ropogós omlós zabpelyhes keksz

Hozzávalók:

  • 22 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 bögre lágy barnacukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1,5 bögre liszt (ha csokoládésra csinálom, akkor ennek kb. az egyharmada kakaópor)
  • 2,5 bögre zabpehely (én az apróbb fajtát szeretem)
  • 1 csomag (12 g) sütőport
  • 1-2 bögrényi tetszés szerinti ízesítő vegyesen: pl : apróra vagdalt dió, mogyoró, kókuszreszelék, mazsola, csokoládé darabok, reszelt citrom-, vagy narancshéj, mézeskalács fűszer, őrölt fahéj, őrölt kardamom…
Elkészítési idő:30 percFogyókúrás:nem
Költség:500-1000 FTVegetáriánus:igen
Adagok:10 főreGluténmentes:nem
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A vajat a tojásokat a cukrot és a vaníliás cukrot egy habverővel alaposan elkeverjük.

Egy másik tálban a megmaradt száraz anyagokat összekeverjük a kezünkkel. Miután alaposan elegyedett, hozzáadjuk az 1-2 bögrényi olyan belevalót, amit szeretünk,és azzal is alaposan elkeverjük.
Ezután egybe öntjük a két részt, és egy nagyobb fakanállal összekeverjük.

Ha kész, vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk a masszából, ellapítjuk, és belemártjuk zabpehelybe. Jó távol rakjuk egymástól, mivel sülés közben alaposan szétterülnek.

Hőlégkeverésben 180-190 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.

Tipp / megjegyzés:
Az én praktikáim:
Nádmelaszos barnacukrot használok többnyire, az íze miatt, de teljesen jó cukorral, mézzel, bármivel, amivel szeretünk édesíteni.

Vajjal a legízesebb és a legropogósabb, de tejmentes margarinnal is tökéletes, ha valaki nem vajjal szeretné készíteni.

Én nagyon szeretem a LIDL-ben kapható kakaóport használni, mert nagyon szép, sötét színe van, karakteresek lesznek a kekszek.
Két adag kekszmasszát szoktam készíteni, hogy jó sok legyen. Az egyik világos, a másik csokoládés. Az arányok miatt is így szeretem, mert ha a kész masszához adunk plusz kakaóport, más lesz az anyag állaga, sokkal masszívabb, ezáltal inkább kemény, és nem ropogós.
Először a kakaópor mentes adagot készítem el, aminek két oka is van:

Megúszunk egy mosogatást, hiszen így nem baj, ha nem tiszta edényben készül a második adag, nem lesz “márványos” a massza, befogja a kakaó.

A világos kekszen látni, hogy elkészült: rózsaszínűvé válik az alja. Így kitapasztalható az aktuálisan optimális sütési idő, és a csokoládés kekszeknél már csak az órát kell nézni, mert ugye az aljukat hiába is néznénk. :)

Ha megsültek, először hagyom pár percig a tepsiben hűlni, amíg teljesen megkeményednek a kekszek (amikor elkészül, még nem egészen szilárd a felső oldala), aztán átrakom rácsra, utána egy nagy tálcára. Végül, ha teljesen kihűltek, sütőpapírral bélelt nagy fémdobozba kerülnek, ahol hetekig elállnának, ha nem fogynának el mind egy szemig, legkésőbb másnap.

Akinek lelkiismeret-furdalása támad az édességfogyasztás miatt, könnyen feloldozást nyerhet, ha végiggondolja a zabpehely nagyon kedvező élettani hatásait.

Beküldő: Márti
http://hogymegtudjuknezni.blogspot.hu/

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére