Főoldal / Kelt tészták / Répás burgonyás kenyér zabpehellyel

Répás burgonyás kenyér zabpehellyel

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Répás burgonyás kenyér zabpehellyel

Répás burgonyás kenyér zabpehellyel

Hozzávalók:

2 kenyérhez:

  • 25 dkg rozsos vagy sima öregtészta (elmaradhat, de akkor több élesztő kell)
  • 20 dkg tört krumpli
  • 1,2 dl langyos víz
  • 2 dl langyos tej
  • 1 dl tejföl/joghurt
  • 2 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek.só
  • 10 dkg zabpehely
  • 2 sárgarépa reszelve
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg teljeskiőrlésű liszt
  • 20 dkg árpaliszt
  • 1 marék napraforgómag
  • 1 marék lenmag
  • tetejére zabpehely
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Ezt a tésztát is dagasztógéppel készítettem, A szokásos módon, kenyérsütőben vagy kézzel, bedagasztjuk a tésztát, de a répát, zabpelyhet és a magvakat csak a végén adjuk hozzá. a tésztához. Lehet, hogy több lisztre lesz szükség a dagasztás során, mert a krumpli is puhítja a tésztát, és a répa is nedves kicsit. Picit ragacsosabb is a teljeskiőrlésű liszt miatt, de nem muszáj többféle lisztet használni. (csak én szeretek kísérletezgetni velük)

A tésztát kelesztőtálban kelesztjük másfél órán át, majd kétfelé osztjuk és egyenként megformázzuk. Kivajazott formába tesszük. (Az egyiket a szilikonos formában sütöttem, azt nem kell kivajazni, minden gond nélkül kijön belőle a kenyér.)

A formában letakarva újabb másfél órát kelesztjük, majd lespricceljük vízzel, és megszórjuk pár evőkanál zabpehellyel.

220 fokra előmelegített gőzös sütőben 10 percig sütjük, majd 190 fokra csökkentve a hőt és 35-40 perc alatt készre sütjük.

A formából kiborítva rácson hagyjuk kihűlni.

 

Tipp / megjegyzés:
Ez is egy nagyon jól sikerült kenyér lett, egészséges, friss, illatos, mi kell még?

Egy baja volt csak, picit morzsálódott, de nagyon finom, puha kenyér lett belőle. Talán picit több sót is lehet bele tenni, a répa is édesíti, de ez ízlés dolga.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére