Főoldal / Torták / Rákóczi túrós torta

Rákóczi túrós torta

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Rákóczi túrós torta

Rákóczi túró torta

Hozzávalók:

A tésztához:

  • másfél bögre liszt
  • 20 dkg puha vaj
  • fél bögre cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 1 cs. sütőpor
  • 1,5 citrom leve + 1 citrom reszelt héja

A kenéshez:

  • 3 ek. baracklekvár.

A krémhez:

  • 50 dkg túró
  • 3 ek. búzadara
  • 5 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • fél citrom reszelt héja

A tetejére:

  • 4 tojásfehérje
  • 4 ek. porcukor
  • fél üveg baracklekvár
Elkészítési idő: 1óra 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, majd kisodorjuk a tortaforma méretére. A sütőpapírral bélelt forma aljára lisztet szórunk, és beletesszük a tésztát. Villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük, míg a teteje kérget nem kap. A tésztát még melegen megkenjük a lekvárral.

Egy tálba tesszük a krém hozzávalóit, összekeverjük, majd a lekváros tészta tetejére simítjuk. Visszatesszük a sütőbe és tűpróbáig sütjük.

A tojásfehérjéket félig felverjük és hozzáadva a cukrot teljesen kemény habbá verjük.

A lekvárt picit megmelegítjük, és zacskóba tesszük, egy másik zacskóba kerül a hab, a sarkokat kivágjuk. Először a habból körben csíkot nyomunk a torta szélére majd váltakozva a lekvárral berácsozzuk.

Visszatesszük a sütőbe addig míg a hab szép világosbarnára nem pirul. Ha kihűlt, szeleteljük és kínáljuk.

Tipp / megjegyzés:
Hűtőbe tároljuk nehogy a túró megromoljon a melegben. Aki akarja más lekvárral is csinálhatja, de ez az igazi Rákóczi túrós.

A bögre 2,5 dl-es

Értékeld a receptet

Mária Bársonyné Dankovics (279 Recept)

Anya vagyok és feleség aki szeret főzni, sütni. Szeretek új dolgokat alkotni, a családom a kritikusaim, ők mondanak véleményt az elkészített ételekről és a sütikről. Emellett szeretném a régi családi recepteket bemutatni mert a régi háziasszonyok tudtak olcsón, finomat készíteni. Ez a célon hogy a fiatal háziasszonyok is tanulhassanak tőlem, nekem ez okoz örömet ha átadhatom amit én tanultam !!!


Szólj hozzá!

A lap tetejére