Puncskarika

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Puncskarika

Puncskarika

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 18 dkg zsír (v. 20 dkg vaj)
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 dl tejföl

A töltelékhez:

  • a visszamaradt tésztadarabok
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg csokoládé (60%-os)
  • 4-5 ek. rum
Elkészítési idő:1 óraFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:nem
Adagok:4 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a sütőporral, a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a zsírt (v. a vajat) és az ujjainkkal morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt, és a villával kissé felvert tojás, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy lágyabb, de könnyen nyújtható tésztát kell kapni)

Ezután osszuk el a tésztát négy egyforma részre, majd formázzunk belőle gombócokat.

Helyezzük egy enyhén lisztezett sütőpapírra az egyik tésztagombócot, majd nyújtsuk ki vékonyra, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy gáztepsibe. (kb. 0,5 cm vékonyra nyújtsuk ki a tésztát)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 8-10 perc alatt, szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a forró tésztát, rögtön szúrjuk ki ízlés szerinti formával, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. (gyorsan dolgozzunk a forró tésztával, mert ha kihűl, nagyon törik és már nem tudjuk kiszaggatni!!!!!!)

Mindegyik tésztagombóccal így járjunk el. (én két sütőpapírt használok a nyújtáshoz, így gyorsabban megy a sütés)

Ebből a tésztamennyiségből kb. 40 karikát tudunk kiszaggatni.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

A vajat keverjük jó krémesre a porcukorral, és a vaníliás cukorral.

A kiszúrásnál visszamaradt tésztadarabokat morzsoljuk a kezünkkel össze, majd adjuk hozzá a cukros-vajas keverékhez.

Ezután adjuk hozzá a felolvasztott csokoládét, és ízlés szerint rumot, majd keverjük alaposan össze.

Az elkészült töltelékből tegyünk egy kiskanálnyit a tésztára, majd helyezzünk rá egy közepén kilyukasztott tésztát. Ezután óvatosan nyomjuk egy kicsit össze, majd helyezzük egy tálcára egymásmellé. (érdemes előző nap megtölteni, mert így a tészta kellően puha, de mégis omlós lesz, és a töltelék ízei jól összeérnek)

Tipp / megjegyzés:
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a süteményt, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen több napig is tárolhatjuk.

Mentés

Puncskarika 5.00/5 (1 értékelés)

Gizi (225 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére