Főoldal / Desszertek / Mini marcipános almás piték

Mini marcipános almás piték

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Mini marcipános almás piték

Mini marzipános almás piték

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • ha szükséges pár kanál víz

A töltelékhez:

  • 4-5 db alma hámozva, reszelve (legjobb a zöld alma)
  • 2 ek.nádcukor
  • 2 ek. citromlé
  • 1/2 tk. kardamom
  • 5 dkg darált dió
  • 15 dkg marcipán
  • 5 dkg aszalt szilva apró darabokra vágva (mazsola is jó) 
  • 2 tk. étkezési keményítő + 0,5 dl víz

A szóráshoz:

  • kakaópor
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Az almákat meghámozzuk, nagy-lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a nádcukorral és egy kisebb edényben feltesszük főzni, de csak pár percig, hogy picit megpuhuljon az alma. Az étkezési keményítőt simára keverjük a vízzel, és hozzákeverjük az almához. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről, hozzákeverjük a diót, a kardamomot és az apróra vágott aszalt szilvát, és hagyjuk kihűlni. (Mazsolát is lehet bele tenni, csak azt nálunk nem mindenki szereti.) Amikor kihűlt, hozzákeverjük a lereszelt marcipánt is. (A töltelékhez plusz cukrot nem tettem, csak 2 kanál nádcukrot az íze miatt, de aki édesebben szeretné ízesítse ízlése szerint.)

A tészta hozzávalóit betesszük a mixer táljába és összedolgozzuk. (Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis vizet.) Kézzel is könnyen össze lehet gyúrni, nem kell hozzá feltétlenül gép. Folpackba csomagolva a fagyasztóba tesszük a tésztát 15-20 percre, majd lisztezett felületen kinyújtjuk.

Akkora köröket szaggatunk belőle, hogy a muffintepsi mélyedéseibe pont beleférjen. A muffintepsi mélyedéseit kikenjük vajjal, majd beletesszük a tészta korongokat. A tésztakosárkák közepébe halmozzuk a tölteléket.

A maradék tésztát összegyúrjuk, ebből szaggatjuk ki a piték tetejét, a közepét bevágjuk, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon, majd a piték tetejére helyezzük őket.

Megszórjuk a mini marcipános piték tetejét kakaóporral. (használhatunk hozzá sablont is) majd 180 fokos sütőben szép aranysárgára sütjük őket.

10 percet hagyjuk a formába pihenni, aztán óvatosan kiszedjük őket a formából, és rácson kihűtjük. Nem csak finom, praktikus is, könnyű csomagolni így kirándulásra is vihető.

Tipp / megjegyzés:

Ehhez szerintem a legjobb valamilyen savanykás ízű alma, például a Granny Smith zöldalma, hogy ellensúlyozza a marcipán édességét.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére