Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Mézeskalács Gizi konyhájából

Mézeskalács Gizi konyhájából

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Mézeskalács Gizi konyhájából

Mézeskalács Gizi konyhájából

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg margarin
  • 1,2 dl  méz
  • 1 tojás (nagy)
  • 2 tk. mézes fűszerkeverék
  • 1,5 tk szódabikarbóna

A cukormázhoz:

  • 1 db tojásfehérje (nagy)
  • 20 dkg porcukor
Elkészítési idő:1 óraFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:igen

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a porcukorral, a fűszerkeverékkel, és a szódabikarbónával.

A margarint, és mézet olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, adjuk hozzá az egész tojást, és keverjük alaposan össze.

Ezután a lisztes keverékhez öntsük hozzá a margarinos-mézes…. keveréket, és először keverjük, majd gyúrjuk össze a tésztát. (ha ragadna, akkor szórjuk meg egy pici liszttel)

Ezután tegyük hideg helyre kb. fél órára, hogy kellően lehűljön a tészta, és könnyen tudjunk dolgozni vele. (Akár rögtön is kinyújthatjuk a tésztát, de szerintem pihentetés után, könnyebb dolgozni vele!!!!!)

A tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, majd ízlés szerinti formákat szúrjunk ki belőle. Amennyiben a karácsonyfára szeretnénk díszként feltenni, akkor egy szívó-szállal lyukasszuk ki a tésztát. (a leeső tésztát újra gyúrjuk össze, majd nyújtsuk és szúrjuk ki)

A kiszúrt formákat ezután tegyük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire. (sütés közben nőni fognak, ezért kell távolabb tenni egymástól)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük készre. Amikor már színt vált, és a széle is kezd színt kapni, rögtön vegyük ki a sütőből. (én légkeverésnél 150 fokon, 7 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsin, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Robotgéppel keverjük a tojásfehérjét 2 evőkanál porcukorral habosra. Ezután adjuk hozzá a porcukor felét és szintén keverjük habosra. Végül adjuk hozzá a maradék porcukrot, majd addig keverjük, hogy egy sűrűbb, habos masszát kapjunk.
Ezután kanalazzuk bele a masszát egy egyszer használatos habzsákba (v. neylon zacskóba), majd felhasználásig tegyük be a hűtőbe.

A teljesen kihűlt mézeskalácsot ezután ízlés szerint díszítsük ki a cukormázzal.

Tipp / megjegyzés:
Ízlés szerint olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk, majd sütőpapírra helyezve hagyjuk a csokoládét teljesen megdermedni.
A mézeskalács tésztája finom, puha. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható.

Értékeld a receptet

Gizi (254 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére