Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Mézes puszedli III

Mézes puszedli III

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Mézes puszedli III

Mézes puszedli III

Hozzávalók:

kb. 70-80 darabhoz:

  • 50 g vaj/margarin,
  • 60 g barna- vagy kristálycukor,
  • 125 g méz, 1 citrom,
  • 250 g finomliszt,
  • 1 tasak (12 g) sütőpor,
  • 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió,
  • 1 tojás,
  • liszt a formázáshoz.

A díszítéshez és a mázhoz:

  • 100 g mogyoró, mandula dió, pisztácia vegyesen,
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé,
  • 1-2 kk. cukorgyöngy vagy színes szórócukor
Elkészítési idő:1 óraFogyókúrás:nem
Költség:500-1000 FTVegetáriánus:igen
Adagok:12 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A vajat (vagy margarint), a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Majd az edényt hideg vízbe állítjuk, és a mézes keveréket kihűtjük.

Közben a citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, és szárazra töröljük.

Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel, majd belereszeljük a citromhéjat.

A kihűlt mézes masszához hozzáadjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, majd a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük és fakanállal összekeverjük.
A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és legalább 5 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük.

2-3 nagy tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral.

A tésztát lisztezett munkalapon (vagy liszttel meghintett, két sütőpapírlap között) 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk és fellazítjuk.
Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és nem túl közel egymáshoz, a tepsikre rakosgatjuk.

Tetejüket tetszés szerinti magvakkal (dió, mogyoró, mandula) díszítjük, némelyiket „csupaszon” hagyjuk – a „szabáshulladékot” összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy. 200 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsütjük.
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.

A tortabevonó étcsokoládét meleg vízfürdőben (vagy vízgőz felett) felolvasztjuk, és megmártogatjuk benne a díszítetlen süteményeket. Rácsra rakosgatjuk, és megszórjuk színes cukorgyönggyel. Így hagyjuk teljesen megdermedni.

Dobozba csomagolva, soronként papírral elválasztva, 1 hónapig eláll.

Értékeld a receptet

Vass Lászlóné (207 Recept)

Konyhamánia Edit Módra facebook oldalamon sok-sok receptet találtok még tőlem. Látogassatok meg ott is.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére