Főoldal / Torták / Meggyes máktorta

Meggyes máktorta

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Meggyes máktorta

Meggyes máktorta2

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 tojásfehérje
  • 35 dkg cukor
  • 35 dkg darált mák

A fehér krémhez:

  • 3 dl tej
  • 3 ek. búzadara
  • 10 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk. vaníliakivonat

A meggyes krémhez:

  • 80 dkg friss vagy fagyasztott meggy (vagy 2 üveg meggybefőtt)
  • 6 dkg étkezési keményítő
  • reszelt citromhéj
  • őrölt fahéj
  • 3 ek. cukor
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:0-500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

Sütőpapírból kivágunk 4 db 26 cm átmérőjű kört. (Nekem 1 db ekkora tortaformám van, így egyszerre két lapot tudtam sütni. Egyet a tortaformában és egyet csak úgy a sütőpapíron, amit egy tepsire tettem)
A fehérjéket elkezdjük felverni és közben apránként hozzáadjuk a cukrot. Amikor kész,, fakanállal óvatosan hozzákeverjük a mákot.
A  habot elosztjuk a 4 papírkorongon a habot,k és kb fél cm vastagra elkenjük. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük a lapokat.

Amikor picit hűltek a lapok, akkor egy sütőlapra fordítjuk őket, és óvatosan lehúzzuk róluk a sütőpapírt. (Akkor könnyebb, amikor már nem forró a lap)

3 dl tejben megfőzzük a búzadarát és hűlni hagyjuk. A vajat a cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal jó habosra kikeverjük.Apránként hozzákeverjük a kihűlt tejbegrízt is.

A meggyet leszűrjük(nálam befőtt volt). A levének 3 decinek kell lenni, ha kevesebb, akkor ki kell egészíteni vízzel. Beletesszük a cukrot, a citromhéjat, a fahéjat és az étkezési keményítőt, csomómentesre kikeverjük, majd közepes lángon kevergetve besűrítjük. A meggyet a végén belekeverjük, majd hűlni hagyjuk.

Az első lapot egy tálra tesszük. Megkenjük a meggyes krém felével, erre jön a következő lap, majd a grízes krém, a harmadik lap, amire a meggyes krém másik fele került és végül az utolsó lap.
Lefedve a hűtőbe tesszük egy éjszakára, majd a tetejét porcukorral díszítve tálaljuk.

Tipp / megjegyzés:
Nekem kicsit kifolyt a meggyes krémem, de nem nagyon, szerintem nem volt elég sűrű, mert picit kevesebb keményítő volt otthon. Nekünk nagyon ízlett, mákimádóknak nagyon ajánlom. A tojásfehérje egyébként nagyon jól fagyasztható, én sem tudtam ezt régebben, valahol olvastam és azóta mindig margarinos dobozban gyűjtöm a fehérjéket a fagyasztóban. Sokféleképpen fel lehet használni, szerintem ez a torta remek választás akár karácsonyra is.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére