Főoldal / Kelt tészták / Medvehagymás kalács

Medvehagymás kalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Medvehagymás kalács

Medvehagymás kalács

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1,5 dkg só
  • 8 dkg medvehagyma
  • 1 tojássárgája (+ 1 tojás a lekenéshez)
  • szezámmag
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 2 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojássárgával. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe, majd öntsük hozzá a langyos tejet és a vizet.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd kanalazzuk rá a folyadék tetejére, végül pedig morzsoljuk rá az élesztőt és szórjuk rá a kristálycukrot.

Ezután dagasszuk meg a tésztát, majd osszuk el két részre. Az egyik részt tegyük bele a kilisztezett kelesztőtálba.

A medvehagymát botmixerrel pépesítsük, majd gyúrjuk bele a másik fele tésztába. (én visszatettem a tésztát a kenyérsütőgépbe, majd rászórtam az összeaprított medvehagymát és elindítottam a dagasztó programot és így kevertem bele a tésztába)
Ezután ezt a tésztát is tegyük bele a kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 30 percig.

Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral.
A megkelt tésztákat formázzuk sütőforma hosszúságúra, majd fonjuk össze. Ezután óvatosan helyezzük bele a formába, majd konyharuhával letakarva kelesszük 30 percig.
Amikor a tészta újra megkelt a tetejét kenjük le egész felvert tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 35-40 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a formában a kalácsot, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tipp / megjegyzés:
Tálalhatjuk reggelire, vagy éppen vacsorára vajjal, füstölt kolbásszal, és primőr zöldségekkel.

Értékeld a receptet

Gizi (321 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére