Főoldal / Desszertek / Mazsolás-citromos kuglóf

Mazsolás-citromos kuglóf

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Mazsolás-citromos kuglóf

Mazsolás-citromos kuglóf

Hozzávalók:

(1 db nagy kuglófhoz)

  • 450  g liszt
  • 4 teáskanál szárított élesztő
  • 225 g tej
  • 9 g só
  • 1 egész tojás és 1 tojás sárgája
  • 70 g barna cukor
  • 113 g vaj (vagy margarin)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 130 g mazsola
  • 30 g rum
  • vaj a forma kikenéséhez
  • 30 g szeletelt mandula
Elkészítési idő:1 óraFogyókúrás:nem
Költség:500-1000 FTVegetáriánus:igen
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

Először a mazsolát egy kis tálba tesszük és ráöntjük a rumot. Ázni hagyjuk, hogy a mazsola az összes rumot felszívja.
A tejet megmelegítjük és beleszórjuk az élesztőt, majd 5-10 percig állni hagyjuk.

A lisztet és a sót egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a citromhéját, a tojást és a tojás sárgáját. Fakanállal nagyjából simára keverjük, majd tésztadagasztó géppel addig dagasztjuk, amíg szépen összeáll. A tészta kissé kemény lehet, akkor adjunk hozzá egy kis vizet.
Először a cukrot, majd vajat is hozzáadjuk két részletben. Mindig jól dolgozzuk bele a vajat,  végül egy szép sima, lágy tésztát kell kapnunk. Ekkor kivesszük a tálból és belegyúrjuk a mazsolát. A tésztát egy műanyag zacskóba tesszük, jól lezárjuk és legalább 8, legfeljebb 48 órára a hűtőbe tesszük.

Amikor meg szeretnénk sütni a tésztát, kivesszük a hűtőből és 4-5 órát kelni hagyjuk szobahőmérsékleten. Kivesszük a tésztát, gömbölyítjük és 20 percig újra pihentetjük. Amíg a tészta pihen, a kuglófformát vastagon vajjal jól kikenjük és az aljába szeletelt mandulát szórunk.

A tészta közepébe az ujjunkkal egy lyukat fúrunk, majd kitágítjuk és a kuglófformába tesszük. Lefedjük folpackkal és 2 óra alatt a duplájára kelesztjük. Kb. 30 perccel a sütés előtt a sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
Betoljuk a tésztát a sütőbe és kb. 50-60 perc alatt készre sütjük.

Ha megsült, óvatosan kiborítjuk a formából. Porcukorral meghintve kínáljuk.

lelekkonyha.blogspot.hu

Mazsolás-citromos kuglóf 5.00/5 (3 értékelés)

Lélekkonyha (169 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére