Főoldal / Ünnepi ételek / Mátraballai kemencés bőségtál

Mátraballai kemencés bőségtál

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Mátraballai kemencés bőségtál

Mátraballai kemencés bőségtál

Hozzávalók:

Első tepsi:

  • 1 db füstölt hátsócsülök
  • 1,5-2 kg sertésoldalas
  • 8-10 db csirkeszárny
  • 2 db egész csirkecomb
  • 50 dkg kolozsvári szalonna
  • 10 dkg zsírszalonna

Második tepsi:

  • 1 db grillcsirke
  • 1.5-2 kg burgonya

Harmadik tepsi:

  • 1 kg lecsópaprika
  • 75 dkg paradicsom
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 db hegyes erős zöldpaprika
  • 20 dkg zsírszalonna

Fűszerek:

  • 3-5 evőkanál só (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál szerecsendió
  • 1 evőkanál őrölt bors
  • 1/2 fej fokhagyma

A savanyúsághoz:

  • 1 kg lila-hagyma
  • 2 evőkanál 20 % ecet
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só
Elkészítési idő: több mint 2 és fél óra Fogyókúrás: nem
Költség: 5000 FT felett Vegetáriánus: nem
Adagok: 12 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Fedő alatt feltesszük főni a csülköt.
Sütés előtt sóval bedörzsöljük a húsokat, meghintjük szerecsendióval.
Vékonyan olajozott tepsibe rakjuk őket, a felszeletelt kolozsvári szalonnát közéjük tűzdeljük és 10 dkg felszeletelt zsírszalonnát helyezünk rá. Alufóliával letakarjuk.

A gerincénél hosszában felhasítjuk a grillcsirkét szétnyitjuk,sózzuk,a belső felületét borsozzuk is. A bőrös felével lefelé vékonyan olajozott tepsibe fektetjük. A megmosott, negyedekre vágott burgonyát köré helyezzük. Alufóliával letakarjuk.

A lecsóhoz a paprikákat kicsumázzuk, feldaraboljuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk, felszeleteljük a vöröshagymát és ízlés szerint az erős paprikából is szelünk hozzá. 20 dkg szeletelt zsírszalonnát rakunk a tepsi aljára, rátesszük a hagymát, a megtisztított májat és a paprikával befedjük. Hat gerezd fokhagymát hintünk rá, finoman sózzuk és fóliával fedjük.

A tepsiket a felfűtött kemencébe rakjuk.
30 perc elteltével leszedjük róluk a fóliát, hozzátesszük a főtt csülköt és finoman tovább pirítjuk őket.

Ezalatt készítünk egy lilahagyma salátát.
Felszeleteljük a lilahagymát, egy evőkanál cukorral, egy teáskanál sóval meghintjük és két evőkanál húsz százalékos ételecetet öntünk rá. Majd tíz percenként megkeverjük.

Amikor ropogósra sültek, friss kenyérrel és finom borral tálaljuk.

Mentés

Mentés

Mátraballai kemencés bőségtál 5.00/5 (1 értékelés)


Szólj hozzá!

A lap tetejére