Főoldal / Ünnepi ételek / Mátraballai kemencés bőségtál

Mátraballai kemencés bőségtál

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Mátraballai kemencés bőségtál

Mátraballai kemencés bőségtál

Hozzávalók:

Első tepsi:

  • 1 db füstölt hátsócsülök
  • 1,5-2 kg sertésoldalas
  • 8-10 db csirkeszárny
  • 2 db egész csirkecomb
  • 50 dkg kolozsvári szalonna
  • 10 dkg zsírszalonna

Második tepsi:

  • 1 db grillcsirke
  • 1.5-2 kg burgonya

Harmadik tepsi:

  • 1 kg lecsópaprika
  • 75 dkg paradicsom
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 db hegyes erős zöldpaprika
  • 20 dkg zsírszalonna

Fűszerek:

  • 3-5 evőkanál só (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál szerecsendió
  • 1 evőkanál őrölt bors
  • 1/2 fej fokhagyma

A savanyúsághoz:

  • 1 kg lila-hagyma
  • 2 evőkanál 20 % ecet
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só
Elkészítési idő:több mint 2 és fél óraFogyókúrás:nem
Költség:5000 FT felettVegetáriánus:nem
Adagok:12 főreGluténmentes:igen
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

Fedő alatt feltesszük főni a csülköt.
Sütés előtt sóval bedörzsöljük a húsokat, meghintjük szerecsendióval.
Vékonyan olajozott tepsibe rakjuk őket, a felszeletelt kolozsvári szalonnát közéjük tűzdeljük és 10 dkg felszeletelt zsírszalonnát helyezünk rá. Alufóliával letakarjuk.

A gerincénél hosszában felhasítjuk a grillcsirkét szétnyitjuk,sózzuk,a belső felületét borsozzuk is. A bőrös felével lefelé vékonyan olajozott tepsibe fektetjük. A megmosott, negyedekre vágott burgonyát köré helyezzük. Alufóliával letakarjuk.

A lecsóhoz a paprikákat kicsumázzuk, feldaraboljuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk, felszeleteljük a vöröshagymát és ízlés szerint az erős paprikából is szelünk hozzá. 20 dkg szeletelt zsírszalonnát rakunk a tepsi aljára, rátesszük a hagymát, a megtisztított májat és a paprikával befedjük. Hat gerezd fokhagymát hintünk rá, finoman sózzuk és fóliával fedjük.

A tepsiket a felfűtött kemencébe rakjuk.
30 perc elteltével leszedjük róluk a fóliát, hozzátesszük a főtt csülköt és finoman tovább pirítjuk őket.

Ezalatt készítünk egy lilahagyma salátát.
Felszeleteljük a lilahagymát, egy evőkanál cukorral, egy teáskanál sóval meghintjük és két evőkanál húsz százalékos ételecetet öntünk rá. Majd tíz percenként megkeverjük.

Amikor ropogósra sültek, friss kenyérrel és finom borral tálaljuk.

Mentés

Mentés

Értékeld a receptet

Nemzetikonyha.hu (78 Recept)

A gasztronómiai kultúra és hagyományok ápolását tűztük ki célul. Szeretnénk minél több emberrel, köztük fiatalokkal, megismertetni a magyar konyha hol egyszerű, hol bonyolult, de mindenképpen nagyon finom és változatos ételeit, ezeknek az elkészítését. Másik célunk az, hogy az emberek az ételeinkkel, jó hangulatú főzések alkalmával szorosabbra fűzzék egymással a kapcsolataikat. A mai világban sajnos a gyors készételek terjednek vagy a külföldről lemásolt ételek a divatosak. Jó lenne, ha miután megnéztétek az oldalt és kedvet kaptatok valamelyik főztünkhöz, el is készítenétek, amennyiben lehetséges, családi, baráti körben.Mi mindig elfogyasztjuk azt az ételt, amit elkészítünk. Reméljük ez biztosíték számotokra a minőséggel és az ízekkel kapcsolatban. Szeretnénk Veletek együtt fejlődni a főzés tudományában, ugyanis mint azt a honlapon is látni fogjátok, mi nem tudunk, hanem szeretünk főzni és filmezni, fotózni. Dolgozunk azon, hogy minél színvonalasabb legyen a látvány. Sajnos csak ketten vagyunk, ezért várjuk azok jelentkezését, akik profibb operatőrök nálunk, vagy forgatáshoz szép helyszínnel rendelkeznek. A hagyományok őrzésének másik oldala a történelmi hagyományok gondozása.Összegzésül, mindenkinek napsütéses szabadtéri sütést, főzést kívánunk boldog családi körben.Jó étvágyat kívánunk, gyarapodjunk mindahányan.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére