Főoldal / Desszertek / Mákos szilvás rétes

Mákos szilvás rétes

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Mákos szilvás rétes

Mákos szilvás rétes

Hozzávalók:

  • 50 deka sima liszt
  • 3 deci langyos sós víz
  • 2 evőkanál ecet

A töltelék hozzávalói:

  • 15 deka búzadara
  • fél deci olaj
  • 50 deka szilva
  • cukor
  • fahéj

A mákoshoz:

  • 20 deka darált mák
  • ízlés szerint cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 reszelt alma
  • a kenéshez egy tojás
Elkészítési idő: 1óra 15 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A hozzávalókból jól kidolgozott rétes tésztát készítek. Simára ki kell dolgozni a tésztát semmi gyűrődés ne legyen rajta.

Amikor kész a tészta, lisztezett tálcára 2 nagy gombócot készítek belőle a tetejét lekenem egy kis olvasztott zsírral edénnyel letakarom és kb 3,4 -1órát pihentetem.

Ezalatt előkészítem a töltelékeket.

Az olajat felmelegítem beleteszem a darát, kicsit megpirítom és másfél deci meleg vízzel felöntöm. Ettől a dara megdagad. Amikor meghűl akkor teszem majd a rétestésztára és rá halmozom majd az összevagdalt szilvát, és megszórom fahéjas cukorral.
A mákot ledarálom citromhéjjal ,lereszelt almával cukorral összekeverem és félreteszem.

A tészta pihentetése után az asztalra nagy fehér terítőt teszek, jól meglisztezem és a kézfejemmel elkezdem lassan a nyújtást.

Amikor teljesen lelóg az asztalról a szélét kőrbe a kezemmel letekerem, és a tésztát olajjal vagy olvasztott zsírral meglocsolom.

Ekkor jöhet rá a töltelék.

Amikor a töltelék rajta van, akkor egy kis olajos tejföllel meglocsolom, és az abrosszal szépen feltekerem.

Olajjal kikent tepsibe teszem és tojással lekenem. 180- 200fokra előmelegített sütőben szép pirosra megsütöm.

Porcukorral meghintve tálalom.

Én most szilvás darásat, és mákos almásat készítettem.

Értékeld a receptet

Domján Mária (560 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére