Főoldal / Kelt tészták / Mákos kalács

Mákos kalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Mákos kalács

Mákos kalács

Hozzávalók:

A tésztához (4 kalácshoz):

  • 1 kiló liszt
  • 5 deka élesztő
  • 3 deci tej
  • 2 mk cukor
  • 15 deka olvasztott vaj
  • fél deci étolaj
  • 10 deka porcukor
  • csipet só
  • 4 tojás sárgája

A mákos töltelékhez:

  • 25 deka darált mák
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 10 deka cukor
  • fél deci tej

A diós töltelékhez:

  • 20 deka daráltdió
  • fél deci tej
  • 10 deka cukor
  • kevés fahéj
  • reszelt citromhéj
Elkészítési idő: 1óra 15 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatom.
A lisztet tálba teszem, hozzáadom a felfutott élesztőt, és a többi alapanyagot is. A tésztát bedagasztom, jól kidolgozom.

Liszttel leszórom, konyharuhával letakarom, és duplájára kelesztem.

Amikor megkelt a tészta, négy egyforma részre osztom. Lágyan összegyúrom, letakarom és még pár percig kelesztem.

Közben elkészítem a tölteléket.

A mákot a cukorral, citrommal összekeverem, a tejet felmelegítem, és a mákra öntöm összekeverem.

A tésztákat téglalap alakúra kinyújtom, a tölteléket ráteszem és feltekerem.

Sütőpapiros sütőlapra teszem, tojás sárgájával lekenem.

180-fokon szép pirosra megsütöm.

A máktöltelékbe lehet tenni reszelt almát is.

Értékeld a receptet

Domján Mária (560 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére