Főoldal / Desszertek / Leopárd kalács

Leopárd kalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Leopárd kalács

Leopárd kalács

Hozzávalók:

A fehér tésztához:

  • 15 dkg  tönköly liszt világos
  • 15 dkg  rétes liszt
  • 7,5 dkg kenyér liszt
  • 1 tk só
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg keményítő
  • 5 dkg vaj
  • 1 db citrom héja-reszelve
  • 1 db vanília rúd kikapart magja
  • 9 dkg cukor
  • 5 g élesztő-szárított

A világosbarna tésztához:

  • 5 g kakaópor
  • 1 tk cukor
  • 1 tk tej

A sötétbarna tésztához:

  • 15 g kakaópor
  • 2 tk cukor
  • 1 ek tej

A lekenéshez:

  • 1 db tojás

A tetejére: (elhagyható)

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg mogyoró
Elkészítési idő:45 percFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:4 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A tejben a keményítőt csomómentesre keverjük majd a tűzhelyen besűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, majd addig kevergetjük amíg elolvad. Kihűtjük a keveréket.

A fehér tészta:
Összekeverjük az átszitált liszteket a sóval, a cukorral, az élesztővel, a reszelt citrom héjjal, és a vanília magokkal.
Hozzáadjuk a kihűlt tejes keveréket. Összedagasztjuk, majd cipóvá formázzuk.
A cipóvá formázás után kettő részre osztjuk, az egyék rész egy tetővel lezárt tálba kerül, és két órát pihentetjük szoba hőmérsékleten.
A másik adag tésztából alakul ki a világos és a sötét barna tészta.

A világos barna tészta:
A másik adag fehér tésztát szintén ketté vágjuk majd az egyik részhez hozzá adjuk a hozzávalóknál leírt kevesebb mennyiségű kakaót, cukrot és tejet.
Alaposan összedolgozzuk.
Lezárt tálban szintén kettő órát pihentetjük szobahőmérsékleten.

A sötét barna tészta:
A maradék adag fehér tésztához adjuk a hozzávalóknál leírt nagyobb mennyiségű kakaót, cukrot és tejet.
Alaposan összedolgozzuk.
Lezárt tálban szintén kettő órát pihentetjük szobahőmérsékleten.

Összeállítás:
Miután a tésztagombócok megkeltek mind a három színű tésztát további 7-7-7 darabra vágjuk, gömbölyítve gombóccá formázzuk.
Egy világos barna gombócot kb 20 cm-es hengerré sodrunk.
Majd egy sötét barna gombócot ovális alakra nyújtunk és befedjük vele a világos barna rudat.
Egy fehér gombócot szintén ovális alakra nyújtunk és belecsomagoljuk az előzőleg összeállított sötét és világos barna rudat.
Így lesz a 3 különböző tészta gombócból egy rúd tészta.

A további gombócokat is hasonlóan készítjük el. A művelet végére lesz 7 db tészta rúd.

Sütőpapírral kibélelünk egy 26×13 cm-es szögletes formát és belerakjuk a tészta rudakat. Alulra hármat, felülre négyet. A formában két órát szobahőmérsékleten kelesztjük.
Tetejét tojással lekenjük és 180°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb 35 perc alatt megsütjük.

Miután kihűlt, olvasztott csokoládéval megöntözzük és durvára aprított mogyorót szórunk a tetejére.

Mutatós és finom kalács.

Tipp / megjegyzés:

Az elkészítési idő a kelesztések és a sütés idejét nem tartalmazza.

 

Leopárd kalács 5.00/5 (2 értékelés)

A konyha világa (60 Recept)

Napi szinten sütök főzök, szeretek új recepteket kipróbálni, ami elnyeri a család tetszését azt sűrűn készítem. Szeretem a szép, minőségi, praktikus konyhafelszerelési eszközöket. Receptjeim gasztroblog formában is olvashatók, neve: A konyha világa


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére