Főoldal / Torták / Kávékrémes diótorta

Kávékrémes diótorta

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Kávékrémes diótorta

Kávékrémes diótorta

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 6 tojás
  • 10 dkg barna cukor
  • 5 dkg porcukor
  • 12 dkg darált dióbél
  • 5,5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 5 dkg barna cukor
  • 2 evőkanál kukorica keményítő
  • 1 csésze (236 ml kávé, presszó felengedve forró vízzel)
  • 3 dkg étcsoki darabokra törve
  • 1 evőkanál vaj
  • vaníliakivonat
  • 2 dl tejszín

A díszítéshez:

  • fél diószemek
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:8 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

Először a tortalapot készítjük el. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a barna cukrot és habosra keverjük. A darált dióbelet összekeverjük a zsemlemorzsával és a citromhéjjal. A tojások fehérjét a csipet sóval habosra verjük, majd kanalanként hozzákeverjük a porcukrot. Amikor már szép fényes, a dióval felváltva a felvert tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Kivajazott 26 cm-es tortaformába öntjük és 35-40 perc alatt készre sütjük. (Nekem nagyon elkezdett pirulni a teteje, ezért fóliát terítettem rá.)

A vége felé tűpróbával ellenőrizzük, és ha még nedves a közepe süssük tovább. Ha megsült kivesszük és rácson teljesen kihűtjük.

A krémhez a cukrot, a keményítőt, a kávét és a csokit egy lábosba tesszük és lassan elkezdjük melegíteni. Folyamatos keverés mellett besűrítjük, hozzáadjuk a vaníliát és a vajat, de már nem melegítjük tovább. Pudingszerű lesz az állapota. Folpackot terítünk a tetejére, hogy ne bőrösödjön és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, a jéghideg tejszínt kemény habbá verjük és a pudinghoz keverjük. Betesszük a hűtőbe fél egy órára, hogy dermedjen egy kicsit.

A tortalapot kettévágjuk, megkenjük a közepét a krém kevesebb mint felével. Ráborítjuk a másik lapot, majd az oldalát és a tetejét is bevonjuk a maradék krémmel. A tetejét felezett diószemekkel díszítjük és tálalásig a hűtőbe tesszük.

lelekkonyha.blogspot.hu

Mentés

Mentés

Kávékrémes diótorta 5.00/5 (2 értékelés)

Lélekkonyha (169 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére