Főoldal / Torták / Kardamomos szilvatorta vaníliás öntettel

Kardamomos szilvatorta vaníliás öntettel

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Kardamomos szilvatorta vaníliás öntettel

Kardamomos szilvatorta vaníliás öntettel

Hozzávalók:

A tortához:

  • 300 g finomliszt
  • 75 g olvasztott vaj (vagy margarin)
  • 300 ml tejszín
  • 200 g barna cukor+ egy kevés a szóráshoz
  • 3 nagy tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 kiskanál őrölt kardamom (legjobb frissem mozsárban összetörve)
  • 5 db ringló szeletekre vágva
  • 5 dkg durvára darált dió
  • porcukor a díszítéshez
  • 1/4 kiskanál só

Az öntethez:

  • 1/2 l tej
  • 1 rúd vanília
  • 2,5 evőkanál porcukor
  • 5 tojás sárgája
Elkészítési idő:1 óraFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A tortához verjük habosra a tojásokat a cukorral és a vaníliával.

Egy külön tálban mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a citrom héját, a sót és a kardamomot. Amikor tojások kifehéredtek és habosak lettek óvatosan csorgassuk hozzá a langyosra hűlt vajat úgy, hogy közben folyamatosan keverjük. Ezután tegyünk bele egy kanál lisztet, majd egy kis tejszínt, közben jól keverjük el és folytassuk addig amíg az összes lisztet és tejszínt hozzáadtuk.

Egy 24 cm-es tortaformát vajazzunk ki vagy béleljük ki sütőpapírral, és öntsük bele a tésztát. A tetejét rakjuk ki a szilvával, szórjuk meg a cukorral és a darált dióval, majd tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. egy óra kell neki, hogy megsüljön, de közben azért ellenőrizzük, mert minden sütő más lehet. Ha megsült tegyük rácsra és hagyjuk hűlni.

Amíg hűl a torta, készítsük el az öntetet.
A tejet tegyük egy kis edénybe a vaníliarúd kikapart magjával és a vaníliarúddal, majd a tűzhelyen melegítsük fel. Amíg melegszik a tej, a tojások sárgáját és a cukrot keverjük habosra. Amikor már elég meleg a tej, de nem forr, akkor vegyük ki a vaníliarudat és folyamatos kevergetéssel öntsük a a tojásos habhoz. Öntsük vissza a lábosba és tegyük alacsony lángra. Fokozatos keverés mellett sűrítsük be a mártást, de vigyázzunk nehogy összekapja a hő a tojást.

A tortát tálaláskor szórjuk meg porcukorral és kínáljuk mellé a vaníliás öntetet.

lelekkonyha.blogspot.hu

Kardamomos szilvatorta vaníliás öntettel 4.50/5 (2 értékelés)

Lélekkonyha (169 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére