Főoldal / Kelt tészták / Kakaós kalács

Kakaós kalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Kakaós kalács

Kakaós kalács

Hozzávalók:

  • 60 dkg sima liszt
  • 15 dkg Xilit (vagy cukor)
  • 1 van. cukor
  • csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl joghurt – savó- kefir
  • 30 ml tej
  • 2 db egész tojás
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 2 ek kakaópor pici vízzel hígítva

A lekenéshez:

  • 1 tojás sárgája pici vízzel hígítva
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk.

A kakaó kivételével az összes anyagot a dagasztóba tesszük a felfuttatott élesztővel együtt. Bedagasztás után a tésztát kétfelé vesszük, az egyiket visszatesszük a dagasztóba, hozzáadjuk a kakaót és jól beledolgozzuk.

A kakaós és a sima tésztát is letakarva 1 óra alatt, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Kelés után nem gyúrjuk át, hanem egyszerűen mindkét gombócot ismét elfelezzük. Így van 2 kakaós és 2 sima gombócunk. 1 kakaós és egy sima gombócot egymásra teszünk és enyhén lisztezett felületen együtt kinyújtjuk. (kb.20x45cm) Ezután mint a bejglit feltekerjük.

A másik tésztával is így járunk el, majd a két rudat lágyan nem húzva összetekerjük, körré formázzuk és a végeit összeillesztjük. Papírozott tepsire tesszük, és 25 percig kelni hagyjuk. Majd bevágjuk a tetejét és még kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Megkenjük a vízzel hígított tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. (Sütés közben figyeljük, és ha nagyon pirulna mérsékeljük a  hőfokot 160 fokra)

Kávé, kakaó, vagy tea mellé, magában vagy lekvárral is nagyon finom.

Értékeld a receptet

Hajdula (64 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére