Főoldal / Kelt tészták / Fahéjas-diós fonott kalács

Fahéjas-diós fonott kalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Fahéjas-diós fonott kalács

Fahéjas-diós fonott kalács

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 3 ek. cukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 ek. olvasztott vaj
  • 3 tojás sárgája
  • 60 dkg liszt
  • 1 csapott mk. só
  • ízlés szerint reszelt citromhéj

Töltelék:

  • 10 dkg vaj
  • 1 kk fahéj
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 6 ek. porcukor
  • 1 tk. rumaroma
  • 15 dkg darált dió+2ek cukor
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Glutén mentes: nem
Nehézség: Normál Laktóz mentes: nem

Elkészítés:

Az élesztőt meleg, de nem forró, cukros tejben felfuttatom.
Hozzákeverem az olvasztott vajat, a tojás sárgákat, a sót majd a lisztet és a reszelt citromhéjat.
Dagasztom.
A tésztát letakarom, és egy órát kelesztem.

A tészta kenyér sütőgépben is elkészíthető! (kelt tészta program).

A töltelék hozzávalóit a cukros dió kivételével habosra keverem és hűtőbe teszem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, és 6 vagy 9 részre osztom. Mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtom.
Megkenem a töltelékkel és megszórom a cukros dióval,hosszanti oldalánál feltekerem. Így elkészítem az összes tekercset.

Három rudat összefonok úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, mindvégig alul maradjanak.(ha felülre kerül a kalács szétnyílik és kifolyik a töltelék)
A kalácsokat kivajazott kenyérformákba teszem vagy egy kivajazott tepsibe egymás mellé.
A kalácsok tetejét tojássárgájával megkenem.

Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 25 percig sütöm, míg megpirulnak, majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenem.
Még 10 percre visszateszem.
Kiborítom, rácson hagyom hűlni.

Értékeld a receptet

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére