Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Aszalt gyümölcsös kosárkák

Aszalt gyümölcsös kosárkák

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Aszalt gyümölcsös kosárkák

Aszalt gyümölcsös kosárkák

Hozzávalók:

kb. 30 db-hoz:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 nagy tojás
  • kevés tej az összegyúráshoz

A töltelékhez:

  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg dió durvára vágva
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • 1/2 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/2 tk őrölt gyömbér
  • 1/2 tk fahéj
  • 1/2 tk őrölt kardamom
  • 1/2 tk őrölt szegfűszeg
  • 1/2 dl amaretto likőr + 3 evőkanál a végén
  • 7 dkg cukor
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. Az összes hozzávalót a cukor kivételével egy nagy edénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Addig főzzük, amíg szirupos állaga lesz, ez kb. 3/4 óra. Ekkor hozzáadjuk a cukrot és az amaretto likőrt. Ha nincs amaretto likőr, akkor jó a rum is, de akár ki is hagyhatjuk. (Ezt a tölteléket napokkal korábban is el lehet készíteni, mert a hűtőben sokáig eláll.)

A tésztához a lisztet, a cukrot és a kockázott vajat késes robotgépbe tesszük, és morzsás állagúra daráljuk. Hozzáadjuk a tojásokat és annyi tejet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Folpackba csomagolva 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Majd kivesszük és lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.

7 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle és szilikon muffinformákba nyomkodjuk. (de akár kivajazott-kilisztezett kosárkaformát is használhatunk) Mindegyik kosárkába egy kiskanál tölteléket teszünk, majd a tetejét befedjük tésztával. (Ez lehet bármilyen forma, én most csillag és hópehely kiszúrókat használtam)

180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ha kihűlt meghintjük porcukorral.

Sokáig eláll ez a süti, tehát már karácsony előtt pár nappal is elkészíthetjük, hogy ne kelljen az utolsó nap kapkodni.

Tipp / megjegyzés:
Tökéletes édesség vendégváráshoz, hiszen a külleme is csábító, arról nem is beszélve, hogy sokáig eláll.
lelekkonyha.blogspot.hu

Aszalt gyümölcsös kosárkák 5.00/5 (1 értékelés)

Lélekkonyha (187 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

A lap tetejére