Főoldal / Desszertek / Aranygaluska tortaformában borsodóval

Aranygaluska tortaformában borsodóval

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Aranygaluska tortaformában borsodóval

Aranygaluska tortaformában borsodóval

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 3-4 ek. cukor
  • 3 tojás sárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • kb. 2.5 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 dkg élesztő

A rétegezéshez:

  • kb. 15 dkg őrölt dió
  • 4-5 ek. porcukor (ízlés szerint)
  • kb. 8 dkg olvasztott vaj

A borsodóhoz:

  • 2 dl fehérbor
  • 1 dl víz
  • 1 citrom héja
  • fél citrom leve
  • 4-5 ek. cukor
  • 1 tk. liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 2 tojás habbá vert fehérje
Elkészítési idő: 1óra 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból kissé lágyabb kalácstésztát készítünk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.(Én kenyérsütőben csinálom, ahol a dagasztás után duplájára kelesztem. 20 perc dagasztás, 1óra 10 perc kelesztés a gépben) A megkelt tésztát, lisztezett deszkán  ujjnyi vastagra nyújtjuk és kb. 20 db kis kockát v. pohárral köröket vágunk belőle. a tésztákat gombóccá formázzuk.

Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, minden gombócot olvasztott vajba mártjuk, majd cukros dióba forgatjuk, és kirakjuk vele a formát. A maradék cukros diót a tetejére szórjuk.

Míg a sütő 180 fokra bemelegszik, a tésztát letakarva pihentetjük. 45 percig sütjük, de félidőben, ha a teteje nagyon pirulna fóliával letakarjuk.

A sodóhoz a bort a citromhéjjal felforraljuk. A vizet a liszttel, a cukorral, és a tojássárgájával simára keverjük, majd a forró citromhéjas borhoz adjuk. Állandó keverés mellett alacsony hőfokon besűrítjük. A végén belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Az aranygaluskát a borsodóval kínáljuk.

Tipp / megjegyzés:
Nekem 20 gombóc lesz, de ha kisebbekre készítjük akkor 2 sor is mehet a formába. Ilyenkor a sorok közé is cukros dió szórunk.

Értékeld a receptet


Szólj hozzá!

A lap tetejére