Főoldal / Paleo / Almás zsályás pulykatallér és Yorkshire puding

Almás zsályás pulykatallér és Yorkshire puding

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Almás zsályás pulykatallér és Yorkshire puding

Almás zsályás pulykatallér és Yorkshire puding

Hozzávalók:

A pulykatallérhoz:

  • 60 dkg pulykahús darálva
  • 2-3 db alma hámozva, finomra reszelve
  • 2 kisebb tojás
  • kb. 5 dkg darált kesudió (ízlés szerint)
  • 1 1/2 tk. friss zsályalevél apróra vágva vagy 1 tk. szárított
  • 1/2 tk. őrölt bors
  • 1/4 tk. őrölt szerecsendió
  • 1/4 tk. cayenne bors

A Yorkshire pudinghoz (12 db):

  • 3 tojás
  • 11,5 dkg nyílgyökérpor 
  • 2,75 dl mandulatej
  • só, bors
  • a sütőformához kevés zsír vagy kókuszolaj
Elkészítési idő:45 percFogyókúrás:nem
Költség:1500-2000 FTVegetáriánus:nem
Adagok:4 főreGluténmentes:igen
Nehézség:NormálLaktózmentes:igen

Elkészítés:

A pulykatallér összes hozzávalóját egy tálba tesszük és alaposan összekeverjük. A zsálya egy elég intenzív fűszer, adagoljuk ízlésünk szerint. (Ezt akár előző nap is megtehetjük, és a hűtőben hagyjuk állni egy éjszakát.) Nedves kézzel lapos tallérokat formázunk belőle, és serpenyőben, kevés zsíron mindkét oldalát pirosra sütjük. Közepes lángon süssük, hogy a közepe is átsüljön.

Sütőben is elkészíthető, 180 fokon, kb. 20-25 perc alatt félidőben megfordítva.

Verjük fel a tojásokat, adjunk hozzá kevés sót és borsot. Felváltva keverjük hozzá apránként a tejet és a nyílgyökérport. Egy nagyon-nagyon híg masszát fogunk kapni, hígabb, mint a palacsinta tészta.

A sütőt melegítsük elő 220 fokra, a muffinforma mélyedéseibe egy-egy kis darab zsírt teszünk, és betesszük a forró sütőbe 5 percre. Amikor a zsír felforrósodott, kivesszük a tepsit és elosztjuk a masszát a mélyedésekbe. Tegyük be a meleg sütőbe kb. 20 percre, és ne nyissuk ki a sütőt közben. (Nem szabad túl korán kivenni, mert összeesik a puding.)

Amikor már szép magas, akkor én 5 percre rákapcsoljuk a felső grillt, így ropogós lesz a külseje. Fontos, hogy tapadásmentes formában süssük, mert különben nem tudjuk egészben kivenni a pudingokat.

Sütés után kicsit össze fog esni a puding, de ez nem baj. Én még párolt lila káposztát és karfiolos édesburgonya pürét készítettem hozzá köretnek.

Tipp / megjegyzés:
Ez egy egyszerűbb főétel ajánlat az ünnepekre, vagy éppen egy vasárnapi ebédre. Aki nem ismeri  a Yorkshire pudingot, ez olyasmi, mint egy sütőben sült sós fánk, ami mindenféle húshoz, szaftos ételekhez nagyon passzol.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére